Nyt alkaa omenatyömaa jo helpottaa. Vaikka enpä juuri vaivannäköä valittaisikaan - mukavaa puuhastelua tämä on ollut ja vaikuttaa kovasti terveyttä edistävältä harrastukselta. Tunnetustihan omena sisältää runsaasti kuituja ja paljon vitamiineja sekä kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.  Omenan flavonoidit estävät sydän- ja verisuonisairauksia. Sen sisältämä pektiini suojaa paksusuolen limakalvoja. Omena ehkäisee myös astmaa, diabetestä, korkeaa kolesterolia, silmäsairauksia ja syöpää. Siis on hyvinkin aiheellista pitää mielessä vanha sanonta: ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla”.

 

Minun chutneyni sisältää omppujen lisäksi chiliä, punasipulia, punaviinietikkaa, kanelia, mustapippuria, ripauksen suolaa sekä hillosokeria. Raastetun inkiväärin korvasin jauheella, kun tuoretta inkivääriä ei sattunut olemaan lähikaupan hyllyllä, ja kaneli oli mukana tankona. Chutneystä tuli hyvää  ja mukavasti ärhäkkää! 

 

 

Omenachutney%20-14%20002-normal.jpg

 

Yksi satsi omenahilloa tuli tehtyä kuutioista, jotka jätin kokonaisiksi. Tuolloin hillo näyttää hauskemmalta ja suutuntumakin on sosetta ryhdikkäämpi.

Omppuja%20viel%C3%A4%20-14%20001-normal.

 

 

Omenalastuja on varsin vaivatonta kuivata vaikka ihan vain uunissa. Viipaloidut siivut vajaaseen 50 asteeseen (riippuu vähän uunista) ja luukku hieman raolleen. Noin kahdeksan tunnin päästä voi jo tutkailla tuntuuko jäähtynyt lastu sopivan rapsakalta. Gourmet snackseja syntyy, kun sipsit pyöräyttää sulatetussa suklaassa.

Omppusipsit%20-14%20004-normal.jpg

 

Omppusipsit%20-14%20008-normal.jpg

 

 

Melkein omenakuvioinen (no, ehkä ruusu- kuitenkin) virkattu tunika tuli vastaani kaappisiivouksen yhteydessä. Virrkaustyö on kaukaa vuosien takaa, mutta on edelleen priimakunnossa (kun en ole raskinut paljoakaan sitä käyttää). Paitaan on koukuttu ketju- ja pylvässilmukoin yhden mukavan lapinreissun muistot. Eikä suinkaan, että lomareissu olisi ollut sateinen. Ei, vaan virkkailin paitaa lepuutellessani jalkojani pitkien patikkareissujen päätteeksi tai istuessani lämpöisessä auringonpaisteessa seurailemassa lasten puuhia, kun he rakensivat joen rantahiekkaan mitä ihmeellisimpiä hiekka-, kivi-, sammal-, käpy-, höyhen- ja vaikka mitä linnoja. Tulkoon nyt paita muistoineen ikuistettua tämän omenantuoksuisen tarinan yhteyteen.

 

pitsipaita-normal.jpg