Kevätuhrin tanssiesitys Ylivieskassa viime lauantaina oli katsojalle juuri niin järisyttävä kokemus, kuin mitä harjoitukset olivat jo antaneet ymmärtää. Tomasz Fabianskin lähtökohta näytökseen valmistautumisessa oli, että nuoret voisivat löytää voiman lähteeksi itsestään heissä vielä vauva-aikana esillä olleen alkukantaisen julmuuden. Se tunne löytyi, ja nuoret ilmensivät tanssissaan toisaalta suurta pelkoa joutumasta uhratuksi keväälle ja toisaalta julmaa helpotuksen tunnetta, kun tällä kertaa uhrattavaksi heidän sijastaan päätyi Tomasz. Tomaszin oma kuolemantanssi ilmensi äärimmäistä tunneskaalaa mitä voisi ajatella nuoressa ihmisessä liikkuvan, kun hän ymmärtää joutuvansa luopumaan vasta nupulla olevasta elämästään ja tanssimaan itsensä hengiltä yhteisön hyväksi. Alkuperäinen Nijinskin kulmikas koreografia ja Tomaszin sovitus lähes stranssitilaan johtavasta tanssista loi tiheätunnelmaisen ja maagisen ilmapiirin näyttänölle.

 

Tomasz oli kurssilaisiinsa hyvin tyytyväinen ja ihmetteli suomalaisten nuorten tunnollisuutta ja sitoutumista annettuihin harjotteisiin. Toisaalta oppilaat arvostivat korkealle heidän erittäin monipuolisesti lahjakasta opettajaansa. Nuoresta iästään huolimatta Tomasz (22v) on ennättänyt voittaa sekä tanssi- että koreografiakilpailuja. Tanssirooliensa lisäksi Tomasz on päässyt tekemään myös omia koreografioita Puolan kansallisbaletissa ja Zyrihissä. Tanssinopettajana hän on aivan omaa luokkaansa tarkkana, positiivisena ja taitavasti vaativana valmentajana.

 

Näytöksen puvustus perustui myös Tomaszin hienoon oivallukseen seurailla Nijinskin alkuperäisiä ideoita, mutta tehokkaasti mukailtuna siten, että minä pystyin kurssi- ja näytösjärjestelyjen lomassa toteuttamaan ompelutyön muutamassa päivässä. Tarvittiin vain seitsämäntoista metriä lakanakangasta, ja mekkoja sekä haalareita alkoi syntyä arktisen valoisassa ja, tällä kertaa, helteisen lämpimässä kesäyössä. Oppilaat itse maalasivat asuistaan uniikkeja taideteoksia Nijinskin näkemyksiä mukaillen.

 

Näytöksessämme oli myös ilo tutustua puolalaiseen nykytanssin ammattilaiseen, Tomasz Bazaniin. Hän toi esitykseen mielenkiintoisen, uutta nykytanssia ilmentävän näkökulman. Kaiken kaikkiaan harmi, että meillä ei nyt ollut mahdollisuutta esittää teosta laajemmin, mutta toivomme uusintaesityksiin tulevan jatkossa tilaisuuksia. 

 

Kuvat: Marita Ollikainen

Tom%20ja%20porukka-normal.jpg

10338226_821512334534331_782692145335709

10590458_821511944534370_521277284160636