Reilu vuosi sitten "matkailimme" kerhoryhmiemme kanssa Afrikassa. Nyt lainasimme Aladdinilta taikamattoa ja suuntasimme kulkumme Aasiaan. Kokeilime myös meidän omaa pientä punaista mattoamme. Jos sen päällä istui, se ei lentänyt, mutta jos sen heitti ilmaan, se lensi kyllä - vähän matkaa. Hurjan puoleinen tarina Aladdinin taikalampusta siivitti matkaamme idän ihmeellisiin maihin.
Kiinaan pysähdyimme pitemmäksi aikaa, sillä siinä suuressa maassa tuntui olevan paljon selvitettävää, ja mm. lohikäärmeet kiinnostivat meitä erityisesti. Jos lohikäärmeisiin haluaa tutustua, se kannattaa tehdä juuri Kiinassa. Siellä päin nämä liskoeläimet ovat kilttejä ja hyväntuulisia. Joissakin maissa, esim. Euroopan puolella, voi törmätä varsin huonokäytöksisiin lohikäärmeisiin. Ihan tarkkaan ei ole käynyt selväksi ovatko lohikäärmeet sukua liskoille, käärmeille, linnuille vai peräti dinosauruksille. Meillä oli käytettävissä hyvin perusteellinen tietolähde kirjastosta: Tri Ernest Draken Dragonologia, mutta ihan kaikki asiat eivät selvinneet siitäkään teoksesta.
Osastollemme loimme aasialaista tunnelmaa ikkunamaalauksilla ja intialaisilla kankailla.
Lootuksenkukka on onnea tuottava kasvi Kiinassa, samoin kuin tietyt kalalajit.
Rantamaisemassamme kukki aasialaisille tärkeä kirsikkapuu.
Kilttikin lohikäärme voi olla hurjan näköinen.
Tällaisen otuksen ottaisin mielelläni vaikka lemmikkieläimeksi.
Meidän muovailuvahasta tehdyistä lohikäärmeeistä tuli albiinoyksilöitä, eivätkä ne millään innostuneet puhaltelemaan tulenlieskoja.
Kiinalainen juhlalyhty.
Lapset askartelivat paperisia lyhtyä.
Myös tällaisia lyhtyjä väriteltiin.
Tao Tao -pandakarhu ja lohikäärme Puff keskustelevat Kiinan kielellä. Huulilta näyttäisi olevan luettavissa ainakin sana "ni hao". Sehän on kiinalainen tervehdys.
Yllättävän paljon kiinalaista rekvisiittaa on kertynyt kotini hyllystöihin ja kaappeihin. No, ei ihan itsestään, vaan toinen tyttäremme on työskennellyt vuoden Hongkongin baletissa ja toinen tytär satsasi ylioppilaslahjarahansa kuukauden pituiseen Kiinan matkaan.
Olisikohan tämä jonkinlainen onnittelukortti. Ehkä siinä lukee: "hyvää syntymäpäivää". Valitettavasti kieliopintomme eivät ennättäneet juuri ni haota pidemmälle. Kuunneltiin kuitenkin cd:ltä, kun kiinalaiset lapset lauloivat "tuiki tuiki tähtönen". Sävel oli tuttu, mutta sanat jäivät arvoitukseksi. Kivoja kotimaisia lauluja löytyi lentävistä matoista ja aasialaisista eläimistä. Loruja ja leikkejä kertyi teemaamme liittyen myös mukavasti, ja esim. lohikäärmejumppa innosti hyvinkin vaudikkaaseen liikuntaan.
Tämä tuulikello on aiemmin soitellut säveliään taimaalaisen katukaupan markiisikatoksen reunamilla.
Viuhkoja, jotka ovat joskus olleet mukana näyttämöllä Pähkinänsärkijän kiinalaisen tanssin esityksessä.
Säkkituoli toimi tarvittaessa myös lentävänä mattona. Ei se ilmaan noussut, mutta vauhtia oli kovastikin, kun saatiin joku lapsista tai aikuisista aina vuorollaan vetojuhdaksi.
Maton kyydissä.
Kolmipäisiä lohikäärmeveneitä voi joskus nähdä seilaamassa Bangkokin vesillä Taimaassa.
Juhlissa tarvitaan pikku rumpuja hauskanpitoon.
Lapset askartelivat kartongista ja helmistä kivasti ropisevat rummut.
Kokeilimme myös syömäpuikoilla ruokailua. Shusia nyt ei tällä kertaa ollut, mutta nakkeja ja riisiä kyllä. Lapset pärjäsivät puikkojen kanssa ihan hienosti, kun eivät liikaa jämähtäneet oikeaoppiseen tekniikkaan. Me aikuiset pärjäisimme paremmin Intiassa, kun siellä saa syödä käsin. ;)
Nakit ja riisi on syöty - vähän auteltiin haarukalla.
Kuvista tutkittiin monenlaisia aasialaisia ilmiöitä. Kiinanmuuri näytti äkkiseltään junaradalta, mutta hahmottui tarkemmin katsottuna korkeaksi muuriaidaksi, joka on aikoinaan suojannut kiinalaisia vihamielisten kansojen hyökkäyksiltä. Japanin Fuji -tulivuori olikin meille tuttu jo syksyllä tekemistämme tulivuoritutkimuksista.
Aasialaislapset pitävät erityisesti leijojen lennättämisestä.
Kimono on japanilainen juhla-asu.
Kimonoa meiltä ei löytynyt, mutta tämä thaimaalainen silkkiaamutakki sai toimia korvikkeena.
Aasia on pinta-alaltaan niin suuri, että alueelta löytyy tietysti hyvin monenlaisia eläimiä. Pohjoisen kylmillä seuduilla asustelee jopa jääkarhuja. Paljon on myös samoja eläimiä, kuin meillä täällä Suomessa. Mutta eteläisissä valtioissa on trooppista seutua ja sieltä löytyy useita Afrikan sademetsistä ja savanneilta tuttuja lajeja.
Pandakarhu asuu villinä ainoastaan Kiinan bambumetsiköissä. Uutisissa on kerrottu, että Ähtärin eläintarhaan olisi mahdollisesti tulossa bandakarhu myös suomalaisen yleisön ihmeteltäväksi. Fasaani on alun perin Kiinasta lähtöisin. Sitä on sittemmin tuotu Eurooppaan, ja nykyään se ääntelee omituisia törähdyksiään jo Oulun korkeudella.
Aasialainen norsu poikkeaa hieman afrikkalaisesta serkustaan. Sitä kutsutaankin Intian norsuksi.
Tangram pelissä rakennetaan seitsemästä geometrisestä kartongin palsta erilaisia kuvioita ohjeiden mukaisesti.
Pioni on kiinalaisten kansalliskukka, ja Thaimaassa reissatessa ei mitenkään voi olla törmäämättä orkideaan.
Tästä kartasta kävimme aina välillä ottamassa suuntaa. Siitä näkyy, että Aasia on valtavan suuri maanosa verrattuna vaikkapa Eurooppaan. Yllättävää, miten usein lapset kokoontuivat oma-aloitteisesti tutkimaan karttaa katsellen mm. minkälaisia eläimiä löytyy eri puolilta maapalloa.
Kommentit