Kerhoryhmiemme kanssa olemme puuhastelleet kivien parissa koko syyskuun. Keräilimme kiviä rantaretkellämme, ja päiväkodin pihakin osoittautui melkoiseksi aarreaitaksi. Omista varastoistani löysin vuosientakaiset rippeet korukivien hiontaharrastuksestani. Geologian tutkimuskeskukselta saimme myös mielenkiintoista materiaalia aiheeseen liittyen. Lisäksi kirjastosta kannettiin vinot pinot asiaa selventävää kirjallisuutta. Toimintamme huipentui lokakuun alun suureen kivinäyttelyyn, johon kävivät tutustumassa myös päiväkotimme muut osastot.
Selvitimme myös mistä maapallosemme pintamateriaalit koostuvat. Totesimme, että kalliota löytyy runsaasti ja kalliosta rapautuneita kiviä, hiekkaa jne. Eloperäistä maata ja multaa on sopivasti kasvien kasvualustaksi, ja meriä ja muita vesistöjä näyttäisi karttapallossakin olevan ihan huikeita määriä. Myös jäätä ja lunta on aina löydettävissä vähintäänkin napa-alueilta.
Lasten mielenkiinto kohdistui tiukasti tulivuorten suuntaan. Ikäänkuin tietojemme todenperäisyyden vakuudeksi Islannissa tuprahteli tuona aikana pienempiä savupilviä ja Japanissa tapahtui vakavampaakin vulkaanista toimintaa.
Lapset värittivät netistä löytämiämme tulivuorten värityskuvia ja antoivat niille uusia nimiä kuten Savutus, Haikku, Huji ja Puji.
Tarkempi tutustuminen kiviin osoitti, että kivet voidaan luokitella pääpiirteissään kolmeen ryhmään. Magmakivet ovat tavalla tai toisella peräisin maan sisäosien tuliperäisestä aineksesta. Niitä voivat olla laavakivet maan pinnalle jäähtyneinä tai vaikkapa graniitti hieman syvemmällä maaperässä.
Toinen ryhmä ovat kerrostuneet kivilajit, jotka nimensä mukaisesti ovat koostuneet erilaisten maa-ainesten kerrostumista vuosituhansien aikana, kuten esimerkiksi kalkkikivi.
Metamorfiset kivet taas ovat "muuttuneita" siten, että magma- tai kerrostuneet kivet ovat joutuneet korkeisiin lämpötiloihin tai maanalaisen paineen puristuksiin. Niissä olosuhteissa on syntynyt esim. marmori.
On ollut hauskaa huomata, että meidän 3-5 -vuotiaat lapset ovat olleet kiinnostuneita kivien kummallisista nimistä. Varsinkin korukivien hauskat beryllit, jaspikset, ametistit ja spektroliitit kuulostavat lapsen korvaan ilmeisen hupaisilta.
Näyttelymme puolijalokiviosastoa, josta löytyi Suomessakin tavattavia korukivimateriaaleja.
Tällä osastolla sai tutustua kaivostoimintaan soveltuviin kivilajeihin.
Seuraavat kivet ovat lasten itsensä aarteeksi luokittelemia löytöjä pihasta ja rannalta.
Tässä joukossa on mukana Norjan rannikolta peräisin olevia kauniisti kimaltelevia kiviä.
Lapset tekivät omia jalokiviä Afrikan tähti -pelin innoittamina.
Kivet tuntuvat olevan verraton inspiraation lähde lasten askarteluille. Maalaamalla ja liimailemalla syntyi mitä eriskummallisimpia leluja lasten leikkeihin: autoja, taloja, kukkia, hiiriä, dinosauruksia ja monenlaisia ötököitä.
Varsinkin 2-vuotiaiden (toki myös isompien) ryhmässä kivistä tuli kestosuosikki lähes leikkiin kuin leikkiin. Kotileikissä kiviä "mittailtiin" astiasta toiseen, ja teolliset hienot muoviruoat saivat väistyä nukkeperheen lautasilta. Tietysti autojen ja traktoreiden lavat täyttyivät kivistä, mutta yllättäin jopa ritarilinnan haarniskaväki vaihtui kivisiin veljiinsä.
Kivien liukumäki oli kovassa käytössä, ja toisinaan, kun lapsiryhmä oli ollut erityisen hyväkäytöksisistä, niin altaaseen lisättiin vesi - riemullahan ei sitten enää ollut mitään rajaa.
Näyttely puretaan, mutta kiviä jää vielä iso laatikollinen otettavaksi esiin joskus talvella, kun pihakivet ovat kokonaan peittyneet lumikinosten alle.
Kommentit