Kerhoryhmiemme kanssa olemme puuhastelleet kivien parissa koko syyskuun. Keräilimme kiviä rantaretkellämme, ja päiväkodin pihakin osoittautui melkoiseksi aarreaitaksi. Omista varastoistani löysin vuosientakaiset rippeet korukivien hiontaharrastuksestani. Geologian tutkimuskeskukselta saimme myös mielenkiintoista materiaalia aiheeseen liittyen. Lisäksi kirjastosta kannettiin vinot pinot asiaa selventävää kirjallisuutta. Toimintamme huipentui lokakuun alun suureen kivinäyttelyyn, johon kävivät tutustumassa myös päiväkotimme muut osastot.

AVK%2C%20kivin%C3%A4yttely%20-14-normal.

 

Tutkitaan...-normal.jpg

 

Jalo...-normal.jpg

 

Kivi%C3%A4...-normal.jpg

 

Selvitimme myös mistä maapallosemme pintamateriaalit koostuvat. Totesimme, että kalliota löytyy runsaasti ja kalliosta rapautuneita kiviä, hiekkaa jne. Eloperäistä maata ja multaa on sopivasti kasvien kasvualustaksi, ja meriä ja muita vesistöjä näyttäisi karttapallossakin olevan ihan huikeita määriä. Myös jäätä ja lunta on aina löydettävissä vähintäänkin napa-alueilta.

IMG_2133-normal.jpg

 

Lasten mielenkiinto kohdistui tiukasti tulivuorten suuntaan. Ikäänkuin tietojemme todenperäisyyden vakuudeksi Islannissa tuprahteli tuona aikana pienempiä savupilviä ja Japanissa tapahtui vakavampaakin vulkaanista toimintaa.

Tuliv.-normal.jpg

 

Laavaa-normal.jpg

 

Tulivuoret-normal.jpg

 

Tuliv.%20J-normal.jpg

 

Lapset värittivät netistä löytämiämme tulivuorten värityskuvia ja antoivat niille uusia nimiä kuten Savutus, Haikku, Huji ja Puji.

Lis%C3%A4%C3%A4%20vuor.-normal.jpg

 

Tarkempi tutustuminen kiviin osoitti, että kivet voidaan luokitella pääpiirteissään kolmeen ryhmään. Magmakivet ovat tavalla tai toisella peräisin maan sisäosien tuliperäisestä aineksesta. Niitä voivat olla laavakivet maan pinnalle jäähtyneinä tai vaikkapa graniitti hieman syvemmällä maaperässä. 

Toinen ryhmä ovat kerrostuneet kivilajit, jotka nimensä mukaisesti ovat koostuneet erilaisten maa-ainesten kerrostumista vuosituhansien aikana, kuten esimerkiksi kalkkikivi.

Metamorfiset kivet taas ovat "muuttuneita" siten, että magma- tai kerrostuneet kivet ovat joutuneet korkeisiin lämpötiloihin tai maanalaisen paineen puristuksiin. Niissä olosuhteissa on syntynyt esim. marmori.

On ollut hauskaa huomata, että meidän 3-5 -vuotiaat lapset ovat olleet kiinnostuneita kivien kummallisista nimistä. Varsinkin korukivien hauskat beryllit, jaspikset, ametistit ja spektroliitit kuulostavat lapsen korvaan ilmeisen hupaisilta.

IMG_2002-normal.jpg

 

9-normal.jpg

 

 

Näyttelymme puolijalokiviosastoa, josta löytyi Suomessakin tavattavia korukivimateriaaleja.

1-normal.jpg

 

2-normal.jpg

 

4-normal.jpg

 

5-normal.jpg

 

6-normal.jpg

 

8-normal.jpg

 

Tällä osastolla sai tutustua kaivostoimintaan soveltuviin kivilajeihin.

7-normal.jpg

 

 

Seuraavat kivet ovat lasten itsensä aarteeksi luokittelemia löytöjä pihasta ja rannalta.

10-normal.jpg

 

11-normal.jpg

 

12-normal.jpg

 

13-normal.jpg

 

Tässä joukossa on mukana Norjan rannikolta peräisin olevia kauniisti kimaltelevia kiviä. 

14-normal.jpg

 

 

Lapset tekivät omia jalokiviä Afrikan tähti -pelin innoittamina.

15-normal.jpg

 

16-normal.jpg

 

18-normal.jpg

 

 

Kivet tuntuvat olevan verraton inspiraation lähde lasten askarteluille. Maalaamalla ja liimailemalla syntyi mitä eriskummallisimpia leluja lasten leikkeihin: autoja, taloja, kukkia, hiiriä, dinosauruksia ja monenlaisia ötököitä.

19-normal.jpg

 

20-normal.jpg

 

21-normal.jpg

 

Varsinkin 2-vuotiaiden (toki myös isompien) ryhmässä kivistä tuli kestosuosikki lähes leikkiin kuin leikkiin. Kotileikissä kiviä "mittailtiin" astiasta toiseen, ja teolliset hienot muoviruoat saivat väistyä nukkeperheen lautasilta. Tietysti autojen ja traktoreiden lavat täyttyivät kivistä, mutta yllättäin jopa ritarilinnan haarniskaväki vaihtui kivisiin veljiinsä. 

22-normal.jpg

 

Kivien liukumäki oli kovassa käytössä, ja toisinaan, kun lapsiryhmä oli ollut erityisen hyväkäytöksisistä, niin altaaseen lisättiin vesi - riemullahan ei sitten enää ollut mitään rajaa.

23-normal.jpg

 

24-normal.jpg

 

25-normal.jpg

 

26-normal.jpg

 

 

Näyttely puretaan, mutta kiviä jää vielä iso laatikollinen otettavaksi esiin joskus talvella, kun pihakivet ovat kokonaan peittyneet lumikinosten alle.

28-normal.jpg